Spara på miljön i vardagen

Att vår vardag sätter avtryck på miljön inte är inte någon hemlighet. Men det finns också väldigt mycket som vi kan göra för att skapa en bättre miljö för framtida generationer. Faktum är att det inte sällan är små ändringar som inte behöver blir allt för märkbara. Här kommer våra bästa tips.

En enkel förändring är att se över vad du släpper ut. Många av våra rengöringsprodukter är inte så miljövänliga och det bidrar till ökad press på reningsverk och högre utsläpp i vår natur. Så varför inte byta till ekologiska alternativ som gör jobbet utan att förorena. Vissa menar att ekologiska rengöringsprodukter inte är like effektiva, men det finns massvis med gamla husmorstips på effektiv rengöring med naturliga produkter. Det finns också en hel del engångsprodukter som vi använder oss av mellan sällan tänker på att vi skulle kunna byta ut till miljövänligare alternativ. Online finns till exempel kaffefilter i textil som går att använda om och om igen istället för de i papper som måste slängas efter varje bryggning. Plastfolie är något som många också gärna använder sig av för att förvara mat. Men det finns bra alternativ i vaxad textil som fungerar bra och som har lång livslängd.

Vatten och el är något som för oss i norden är en självklarhet. Men även här går det att tänka smartare och mer ekonomiskt. Vi föreslår att du minskar din vattenkonsumtion genom att inte duscha onödigt länge eller spola i kranen mer än vad som är nödvändigt. Istället för att spola för att få kallt vatten så kanske du kan ha en kanna med kylt vatten i kylskåpet. Försök att bli bättre på att släcka belysning där du inte behöver den, framförallt takbelysningar. Om detta känns svårt att lyckas med i det här mörka landet så kanske det går att byta ut till LED lampor som drar mindre ström än klassiska lampor. Det finns som sagt små saker som kan göra stor skillnad.