Tänk innan du spolar

Många fastighetsägare vet känslan av stress och frustration som uppstår när det är stopp i avloppet. Kanske har det gått så långt så att du fått avloppsvatten som stiger upp i fastigheten, men även om det inte gått så långt så blir man starkt påmind av avloppets betydelse i vår vardag.

Du kan inte diska, du kan inte gå på toa och att laga mat blir till en krångligt projekt. Inget annat att göra än att kalla in en spolbil och eventuellt en rörmokare såsom Rörjour för att åtgärda skador, det är sällan en billig historia att vara efterklok. Här kommer en vänlig påminnelse om hur du skall göra för att slippa vara efterklok.

Vi börjar men det området där det blir som mest kaosartat när det blir stopp, på toaletten. Att helt plötsligt finna sig i en situation där du inte längre kan uträtta dina behov i ditt hem, är inte roligt för någon. Bor du dessutom inne i en stad och långt från naturen kan det blir lite panik. Men det finns en del du kan tänka på för att inte hamna där. Tänk på vad du spolar ner, det enda som ska hamna i toaletten är vatten, toapapper och det som lämnar vår kropp. Allt annat hör hemma någon annan stans, punkt. Tänk också på att se till att med jämna mellanrum rengöra golvbrunnar från slam och hår som kan lagras.

Även i våra kök föreligger vissa beteenden som kan orsaka stopp i våra avlopp. Visste du till exempel att råa ägg är något som inte hör hemma i vasken. Inte heller kaffesump och matrester, dessa skall oavkortat hamna komposten och ingen annan stans. Matolja är något som inte heller skall spolas ner utan samlas in och lämnas på återvinningsstationen, det kan låta krångligt, men tro oss det är betydligt mindre krångligt än att få stopp i avloppen.